Dzisiejszego dnia ponownie gościliśmy w  Amerykańskiej Szkole Rolniczej w Salonikach (American Farm School). Poznaliśmy szczegółowo tajniki pracy mleczarni oraz podczas zajęć praktycznych utrwaliliśmy sobie wiedzę z zakresu dojenia krów mlecznych, co nie jest wcale taką prostą sprawą. Dowiedzieliśmy się jak doić krowy, aby uzyskać jak największą jakość i wydajność mleczną, przy ograniczeniu strat z problemów zdrowotnych. Wskazaliśmy, co można poprawić w dojarni i jak ma wyglądać prawidłowy automatyczny dój. Następnie samodzielnie wykonywaliśmy etykiety i przyklejaliśmy do butelek na mleko, zwracając szczególną uwagę na informacje, które przedstawione były przez nas w sposób czytelny, zrozumiały oraz  widoczny. Największą atrakcją tego dnia było wykonanie twarogu w warunkach domowych z nieświeżego mleka, który wyszedł nam wyśmienicie i nie obyło się bez degustacji.

Weterynarze natomiast obserwowali zabieg usuwania kamienia nazębnego u psa oraz usuwanie szwów po zabiegu sterylizacji, który odbył się w pierwszym dniu praktyk. Sprawdzali chipy u psów, które znajdują się pod skórą w szyi. Poznali metodę opukiwania nerwów oraz sposoby ukojenia bólu jamy brzusznej. W schronisku wykonywali prace pielęgnacyjne i porządkowe.

Wieczorem wszyscy udaliśmy się na długi spacer podziwiając przepiękne Saloniki.

materiał: Martyna Wiland