Przedostatni dzień naszych staży zawodowych w Grecji rozpoczęliśmy wizytą  rolników w winnicy położonej ok. 30 km od miejscowości Saloniki, Ktima Gerovassiliou. Historia tej winnicy związana jest z osobą jej założyciela – Vangelisa Gerovassiliou, urodzonego w Epanomi, który po skończeniu studiów rolniczych na Uniwersytecie Arystotelesa kontynuował specjalizację w enologii na Uniwersytecie w Bordeaux  pracując pod kierunkiem słynnego profesora Emile Peynaud. Od 4 lat winnica Ktima Gerovassiliou jest wymieniana wśród 100 najlepszych winnic na świecie. Wytwarzane w niej wina co roku zdobywają medale i wyróżnienia na renomowanych wystawach i targach.

30% rocznej produkcji eksportowane jest do innych państw europejskich, a także Stanów Zjednoczonych, Kanady, Japonii, Brazylii, Australii i Singapuru.

Weterynarze natomiast obserwowali sterylizację 6-miesięcznej kotki, wstępne badanie kliniczne, strzyżenie psa, zapoznali się ze sposobami tamowania krwotoków żylnych i tętniczych. W schronisku wykonywali prace pielęgnacyjne i porządkowe.

Po południu wybraliśmy się  na spacer w kierunku dzielnicy Yedikule i zamku, który znajduje się na jej szczycie. Po drodze minęliśmy różne inne fortyfikacje, między innymi wieżę Trigoniou, skąd roztacza się  przepiękna panorama na całe miasto oraz morze. Zza chmur na horyzoncie dojrzeliśmy wyłaniającą się górę Olimp. Ten przepiękny widok na długo pozostanie w naszej pamięci.

materiał: Laura Pachacz – uczennica ZSP w Samostrzelu