W dniu dzisiejszym zostaliśmy podzieleni na  grupy według zawodów w których się kształcimy i rozpoczęliśmy zajęcia praktyczne zgodnie z ustalonym harmonogramem.  Rolnicy pojechali do winnicy  Gerovassiliou, gdzie dowiedzieli się wielu ciekawostek  na temat gospodarki rolnej w Grecji i jej historii. Poznali proces produkcji wina zaczynając od zbiorów winogron, poprzez fermentację owoców, a kończąc na procesie dojrzewania i butelkowania. Zebrali informacje dotyczące rodzajów win, co związane jest z mnogością odmian winorośli, oddziaływaniem środowiska na ich wzrost i różnymi technikami wiwifikacji, czyli przekształcania winogron w wino.

Weterynarze obserwowali  pracę lekarza w Grecji. Zapoznali się z wyposażeniem kliniki, stosowanymi środkami farmakologicznymi oraz przeanalizowali kolejność wypisywania recepty, która wygląda nieco inaczej niż w Polsce.  Aktywnie uczestniczyli w badaniu kontrolnym psa, byli świadkami sterylizacji suczki oraz obserwowali pod mikroskopem neutrofile. W schronisku natomiast zaprzyjaźnili się ze zwierzętami tam przebywającymi, w czym pomogły im specjalnie przygotowane smakołyki.

Dzień zakończyliśmy wieczornym, długim spacerem promenadą wzdłuż wybrzeża.

materiał: Aleksandra Smażyk