Kolejny dzień naszego pobytu w Grecji rozpoczęliśmy wizytą w wytwórni sera białego. Wzbogaciliśmy swoją wiedzę w zakresie technologicznej produkcji twarogu i jego przechowywania. Dowiedzieliśmy się, że najbardziej znanym i najlepiej rozpoznawalnym serem greckim jest feta. Jest to tradycyjny grecki ser produkowany z mieszanki pasteryzowanego mleka owczego z mlekiem kozim lub tylko z mleka owczego. Obecnie fetę produkuje się z pełnotłustego twarogu, który po odsączeniu serwatki formuje się w bloki i moczy w solance, minimum 2-3 miesiące. Feta pakowana jest w metalowe pojemniki lub hermetyczne, plastikowe opakowania. Następnie udaliśmy się do greckiej firmy Milkplan zajmującej się produkcją i marketingiem sprzętu dla zwierząt, transportem mleka i zbiornikami chłodniczymi, systemami i zastosowaniami technologicznymi dla gospodarstw hodowlanych.  Dowiedzieliśmy się, że firma ta posiada wiodącą pozycję w Grecji i jest jedną z największych na międzynarodowym rynku sprzętu do hodowli zwierząt, a jej sieć eksportowa obejmuje 81 krajów na całym świecie. Zobaczyliśmy urządzenia inżynieryjne, takie jak urządzenia do cięcia i spawania laserowego, linie przenoszenia metalu, a także systemy precyzyjnego wykrawania.
Weterynarze natomiast odwiedzili  grecką  szkolę podstawową, gdzie omówili uczniom w języku angielskim prezentację  na temat dobrostanu i traktowania zwierząt. Następnie w lecznicy obserwowali  usuwanie kamienia nazębnego u psa za pomocą specjalistycznego sprzętu dentystycznego wraz z wyrywaniem ruchomych zębów górnych i dolnych oraz samodzielnie wykonywali strzyżenie psa.

materiał:  Wojciech Olearczyk