X dzień naszego pobytu na stażach zagranicznych w Słowenii rozpoczęliśmy od zajęć w szklarniach. Zostaliśmy podzieleni na dwie grupy. Pierwsza grupa sadziła por a druga obrywała kwiaty lipy. Po pracach ogrodniczych braliśmy udział w inseminacji oraz szczepieniu krów. Po lunchu wyruszyliśmy do miejscowości Bled, najbardziej znanego miejsca w Słowenii, gdzie na środku jeziora mogliśmy zwiedzić malutki kościołek znajdujący się na malutkiej wyspie. Duże wrażenie zrobiły na nas przepiękne widoki, między innymi Zamek Bled, oglądane z łodzi. Dowiedzieliśmy się, że prawo do sterowania pletną (łodzią w Bled) mają mieszkańcy kilku konkretnych domów w Bled. Po zwiedzaniu mogliśmy degustować lokalny przysmak, czyli kremna rezina – „kremšnita” (bledzka kremówka), według nas najpyszniejszy słodki deser, który tutaj jedliśmy. Po powrocie wieczór spędziliśmy w akademiku.

Tekst: Bartłomiej Wysocki, Konrad Puławski